lördag 11 augusti 2012

Die Grüne Armee Fraktion


Den här sopsorteringen och miljöflagellanttåget som har svept över världen de senaste 10-15 åren, ja, det börjar jag alltmer tro är en "tysk Lassie".

Någonting miljörörelsen och den övervintrade vänstern flummat  fram på de tyska universiteten, dit de tagit sin tillflykt nuförtiden.

Ja, ungefär som vissa håller på med i Sverige, som inte riktigt, ska vi säga platsar, inom näringslivet, utan hellre sitter och lägger ut texten kring Queerfeminism och härliga recept på "muslimsk potatissoppa" mm.

I detta tyska fall kan det mycket väl handla om en slags senkommen botgöring för Andra Världskrigets skamligheter.

Och denna tyska uppfinning med sopåtervinning skulle kanske ur ett jungianskt eller freudianskt perspektiv kunna ses som en försoningsgest, om än med en alltför stor dos av det gamla vanliga tyska duktighetskomplexet som för många i dag upplevs som en ny slags nazism, den sk miljönazismen.

Die Grüne var ju tidigt stora i Tyskland, och frågan är om inte hela vårt eget svenska miljöparti, med på den tiden den så sluge Birger Schlaug i spetsen, direktimporterades från vårt Vaterland.

Kalla det gärna "proggskäggens hämnd" om ni vill, för även jag finner det irriterande och påfrestande att i den moderna stressade vardagen, tvingas offra mer och mer av min tid och min energi åt "rena skräpjobben".

I Tyskland liksom i Sverige, är proggskäggen i regel kritiska mot såväl kärnkraft, industri, näringsliv, börsen, lönsamhet och hela välfärden så där i största allmänhet.

Men just den biten kan jag förstå lite av. Jag har också varit ung, grön och arg, och inte fått leka med de stora pojkarna på Siemens och Deutsche Bank. Så jag vet hur det känns, att tvingas övervintra på ett gammalt universitet nånstans, där man varken syns eller hörs eller riktigt får vara med i samhället.

 Ja, typ som Mattias Gardell, vår gamle proggare inom Religionsvetenskapen.

Och när man suttit och ugglat på ett av samhället övergivet universitet i 10-15 år, då kan man som Lars Oehlschlager, Stefan Schreiter och Michael Wiener bli så jädra arga att man till slut bildar Die Grüne Armee Fraktion, via någon "Grön Punkt", som man prånglar ut över hela världen med tysk list och perfektion.

Och hux flux ett antal år senare har man fått hela världen på fall, inklusive sitt eget hemland.

Jaa, diese dumme Deutschen...

Der Grüne PunktI alla fall när det gäller det här med det nya sopsystemet, får de inget annat än tre dumstrutar i betyg av mig.

Miljöpartisten i Sverige, Gustav Fridolin, får nöja sig med två dumstrutar.

Plus kanske en tvåmånaders Sareksemester med början den 13:e november, med Lapplands Jägarregemente, för att få uppleva den svenska miljön och naturen från den lite mer kyliga sidan...