torsdag 5 april 2012

Sverige har inte fattat den nya ekonomiska verkligheten

När facket i Sverige vägrar gå med på lönesänkningar, då blir det att fabrikerna läggs ner istället och flyttar utomlands. Då kommer ägarna runt det problemet. Men det vore förstås bättre att söka en kompromiss mellan alla inblandade parter, så att jobben blir kvar.
För en fabrik tillhör ju inte bara arbetarna som Mona Sahlin tycks tro, den ska ge kunderna något också, och aktieägarna. Det är så systemet fungerar, något som facket inte gärna vill erkänna.
Och då blir det att det läggs ner när lönsamheten viker.
Där måste vi hitta en annan lösning som till exempel att sänka lönenivåerna i dåliga tider och höja dem i goda tider. Aktieägarna får ju ta smällen direkt när det blir problem, varför skulle detta då inte gälla arbetarna också i viss mån?
Det som har hänt i världen de senaste 10-20 åren är ju att Ryssland och Kina gått från att vara slutna kommunistiska system, till att bli kapitalistiska tigrar på världsmarknaden. Och det är därifrån det ekonomiska hotet mot Sverige kommer, det måste vi inse och anpassa oss till medan vi ännu kan.
Vi kommer antagligen att få uppleva sänkta lönenivåer i framtiden och kanske även sänkt standard. Det vi inte, men det kan bli så. Det är en god gissning i alla fall. Sverige är ju en exportnation som är beroende av världsmarknaden för sin existens, och nu fajtas vi med 2 miljarder omvända kommunister, som är vrålhungriga på marknadsandelar och höjd levnadsstandard. Klart att det blir en tuff fajt för lilleputten Sverige, det får vi räkna med.
Men det kanske bara blir nyttigt för oss…