söndag 6 mars 2011

Drogkemi för nybörjare

Alkohol – C2 H5 OH
Koffein – C8 H10 N4 O2
Nikotin – C9 H15 N2
Kokain – C9 H13 N
Amfetamin – C9 H13 N
Ecstasy – C11 H15 N O2
Sobril – C16 H17 I N2 O2
Rohypnol – C18 H13 I N4
Cannabis – C21 H30 O2
Heroin – C21 H23 N O5
Glycin (protein) – C2 H5 N O2
Glukos (kolhydrater) – C6 H12 O6
Fett – C55 H98 O6
Dimetylfuran (substitut för bensin!) – C6 H8 O
C=kol (en av de sju ickemetallerna i det periodiska systemet)
H=väte (ickemetall)
O=syre (ickemetall)
N=kväve (ickemetall)
I=jod (halogen)

Värt att notera är den påfallande kemiska likheten mellan alla dessa föreningar. Särskilt intressant kanske är det nära släktskapet mellan koffein, nikotin, kokain, ecstasy och amfetamin. Dom ligger väldigt nära varandra molekylmässigt. Sen har vi ett samband mellan de lugnande preparaten och de verkligt tunga drogerna som heroin. Och där har vi förklaringen till varför alla sådana preparat är väldigt beroendeframkallande. De har samma kemi som knark helt enkelt.
Kohydrater har ungefär samma kemi som de centralstimulerande medlen, och det är väl av den anledningen många tröstäter bröd och mackor. Det är lite knarkvarning på något så oskyldigt som bröd också faktiskt. Tänka sig!
Vissa säger ju det, att "love is the drug", men för många blir maten en drog också. Och det har faktiskt en kemisk förklaring.
Sen ser vi också att alkohol (etanol) avviker lite från mönstret och utgör en ganska kort kolvätekedja. Alkoholen ligger i själva verket närmare protein än knark, och det är väl därför den är så nyttig, hehe!