fredag 31 december 2010

Året som både spårade ur och gick som på räls

Jag skrev i min förra nyårskrönika att 2010 skulle bli ett skruvat år. Och så har det väl blivit i många avseenden.
Som jag trodde då blev det ett fredligt år och inga större nya krig, men väl ännu extremare väder och ännu märkligare klimat.
Först hade vi en smäktande, smällhet ryssommar av sällan skådat slag, sedan följde ryssvintern som är den kallaste sedan 1700-talet. Denna extrema ryssvinter har slagit klorna i nästan hela Europa, förutom Italien, Portugal, Spanien och Grekland. Men dessa länder har ju nog av elände ändå, men då på det ekonomiska planet. Vädergudarna skonade PIGS–länderna denna gång av ren nåd. De har haft nog av olycka tyckte de väl.
Vädret över Sverige och Nordeuropa tycks komma från Ryssland numer. Beror det på att vi alla har stora ekonomiska intressen där? Jag tänker på våra rysslandsfonder. Måste nästan vara så. Där vi har våra pengar, där har vi våra hjärtan. Då blir det så här.
En intressant sak i sammanhanget är att OMX-indexet och RTS-indexet har utvecklats exakt lika mycket över årets normalnivå i världen. Det är ännu en slående koppling mellan Sverige och Ryssland. Både Moskvabörsen och Stockholmsbörsen har ökat med kanonfina 23% i år. CAC 40 i Paris har vid en jämförelse backat med 3% precis som Tokyos Nikkei 225. USA-börserna har ökat med mer normala tio procent under 2010.
Börsen har som sagt gått på räls under 2010, men SJ har spårat ur desto mer. Maken till elände har väl aldrig skådats i den svenska järnvägshistorien. Flera hundra incidenter kan vi räkna ihop till, både små och stora. Under sommarhalvåret var det X2000 som hade problem nästan varje vecka och i vinter har samtliga tåg drabbats av stora problem.
Om det här är en ironi från gudarna ligger vi nog ganska risigt till på ett samhälleligt plan.
För attackerna på SJ ska väl betyda att Sverige är på väg att spåra ur totalt.
Det är i alla fall min tolkning.